Ljubno – kjer je doma slovenski flos

Nekaj manj kot 30 kilometrov pred čudovitim slovenskim biserom Logarsko dolino, se skriva Ljubno ob Savinji. Kraj, znan po svoji splavarski in lesarski zgodovini, vsako leto zaznamujejo številne prireditve in dogodki, v mesecu juliju in avgustu pa se posvetimo Flosarskemu balu, ki sodi med najstarejše prireditve v Sloveniji. Letos bo festival potekal med 21. julijem in 5. avgustom.
Če se je nekoč ravno na Ljubnem začela splavarska pot v Savinjskih Alpah, na legendarne splavarje in “flose” spominja prireditev Flosarski bal, ki bo letos v Zgornji Savinjski dolini potekala že 58. leto zapored. V kraju, ki leži pod Komnom, si lahko že v času, ko tu ne vlada duh tradicionalne prireditve, ogledate ogromno znamenitosti. Ljubno je v dva trga oblikovano naselje s tako starimi kot tudi obnovljenimi hišami, ki je v okolici obdano z mnogimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi.

Sodi med najstarejše prireditve

Flosarski bal sodi med najstarejše prireditve v Sloveniji. Letos že 58. tradicionalna prireditev bo potekala v drugi polovici julija in se zaključila prvo nedeljo v avgustu. Obiskovalci prireditve imajo priložnost aktivno sodelovati na športnih in kulturnih dogodkih ter uživati ob koncertih in plesnih večerih. Na več kot 40 različnih dogodkov so vabljene vse starostne skupine, saj organizatorji, Turistično društvo Ljubno ob Savinji, poskrbijo za vse generacije in želje obiskovalcev.

Flosarstvo in bogat razvoj lesne panoge

Bogata naravna krajina in reka sta prebivalstvu omogočila bogat razvoj lesne panoge, ki je najbolj zacvetela v obdobju med obema vojnama. Les se je v hribovitih predelih posekal in spravil v dolino. Od tu so ga plavili do žag, razžaganega pa zbili v flos (splav). Splavarilo se je največ v pomladanskih mesecih, ko je bila Savinja primerno visoka. Iz Ljubnega je proti Celju na rajžo krenilo po več flosov (približno 12 - 20), v Celju pa so posamezne »samce« združevali po dva in dva. Na Roglici (Zagreb - Hrvaška) so zvezali vse flose ene rajže v »mitrovški« flos, na katerem so si postavili kolibe, kurišče … Splavarilo se je do današnje Srbije, najdlje celo do zahodno romunskega mesta Calafat. Na flosih so za prodajo prevažali tudi apno in lončene (kokarske) izdelke. Na cilju so flos razvezali, deske očistili in jih prodali. Nekateri lesni trgovci so imeli v krajih današnje Srbije tudi že svoje lesne trgovine. Splavaril je lahko vsak, nevarna vožnja po reki pa je zahtevala uvedbo hierarhije, ki se odraža v flosarskih nazivih: prednek, zadnek, krmaniž. Vsak »frišen« flosar je bil krščen (najpogosteje na Roglici), potek krsta pa je vsako leto prikazan na Flosarskem balu.

Od srečanja ljubiteljev starodobni vozil do gledaliških iger

Program tradicionalne prireditve bo tudi letošnje poletje zelo pester in raznolik. Obiskovalci si boste lahko v času med soboto, 21. julijem in nedeljo, 5. avgustom ogledali in preiskusili številne aktivnosti. Na Ljubno ob Savinji si lahko ogledate mednarodno srečanje ljubiteljev starodobnih vozil, se s Savinjskim gozdarskim društvom odpravite na Pohod prijateljstva, si ogledate film na temo preteklih Flosarskih balov ali pripravo kope za “kuhanje” oglja. In to ni še vse. Vse dogodke najdete tukaj.